Manastiri

Manastir Studenica

Djurdjevi StupoviĐuđevi Stupovi su manastir SPC, posvećen svetom Đorđu koji se nalazi na brdu iznad Novog Pazara, u Starom Rasu. Đurdjevi stupovi su jedan od najstarijih srpskih manastira. Manastir je podigao veliki župan Stefan Nemanja ….. Nastvak ovde.

Manastir GradacManastir Gradac leži na uzdignutoj zaravni iznad Gradačke reke, na obodu šumovitih padina Golije. Udaljen je 21 km severozapadno od Raške i 12,5 km zapadno od Brvenika i Ibarskog puta. Tačna godina gradnje manastira nije poznata. Smatra se da je završen u poslednjoj četvrtini 13. veka. Zadužbina je Jelene Anžujske…..Nastavak ovde.

Manastir LjubostinjaManastir Ljubostinja se nalazi u blizini Trstenika i 9 Km severo-istocno od Vrnjacke Banje.Smesten je u dolini male planinske reke(Ljubostinjska reka),Posvecen je Uspenju presvete Bogorodice.Manastir je gradjen od 1388. do 1405.godine.U Ljubostinji su sahranjene knjeginja Milica,žene kneza Lazara i monahinja Jefimija….Nastavak ovde.

Manastir SopoćaniManastir Sopoćani, dom Svete Trojice, je podigao kralj Stefan Uroš I (1243-1276) nedaleko od izvora reke Raške. Manastir se nalazi na 17 km zapadno od Novog Pazara. Na ovom mestu, izvorištu srpske srednjevekovne države Nemanjića, treći sin kralja Stefana Prvovenčanog je iza sebe ostavio zadužbinu…..Nastavak ovde.

Manastir StudenicaManastir Studenica je posvećen Uspenju presvete Bogorodice. Prva faza radova je završena u proleće 1196, kada je Stefan Nemanja prepustio presto svom sinu Stefanu Prvovenčanom i povukao se u svoju zadužbinu. Kad je kasnije otišao u manastir Hilandar, Stefan Prvovenčani se brinuo o Studenici……Nastavak ovde.

Manastir ŽičaManastir Žiča je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u blizini grada Kraljeva. Manastir, zajedno sa Crkvom Svetog Uspenja je sagradio prvi kralj Srbije, Stefan Prvovenčani. Manastir je uništen u 13. veku, ali je ponovo sagradio kralj Stefan Milutin početkom 14. veka…..Nastavakovde.

Manastir Stara PavlicaManastir Stara Pavlica se nalazi u selu Pavlici, na stenovitoj zaravni iznad Ibra, 6 km severno od Raške. Pretpostavlja se da potiče iz prednemanjićke ere ili je podignut na samom početku njihove vladavine Nemanjića……Nastavak ovde.

Manastir Nova Pavlica Manastir Nova Pavlica se nalazi pored Ibra u Brveniku, nedaleko od manastira Stara Pavlica i ostataka tvrđave Brvenik. Podigli su ga krajem XIV veka braća Musići (Stefan i Lazar), kao svoju zadužbinu i smatra se da su oni, nakon pogibije u Kosovskom boju,sahranjeni ispod svojih portreta u manastirskoj crkvi…..Nastavak ovde.